{ "title": "Kantaron Faydaları", "image": "https://www.kantaron.gen.tr/images/kantaron-faydalari(1).jpg", "date": "19.01.2024 23:34:08", "author": "Gökhan pur", "article": [ { "article": "Kantaronun Faydaları: Kantaron birden fazla isim ile anılmaktadır örnek verecek olursak kılıçotu, sarıkantaron, binbirdelikotu gibi.

Botanik Bilgi Verecek olursak Kantaron çentiyangillerden gelen bir veya iki senelik otsu bir bitkidir.

40-80 cm yüksekliğinde boyu olup tüysüz bir yapıya sahiptir. Yarıya kadar tek gövdeli dik ve 4 köşeli bir yapıya sahipken yarısından sonra oldukça sık bir şekille çatallanmaktadır. Alt tarafta bulunan yapraklar yapışık bir şekilde rozet biçimindedir. Gövde kısmındaki yaprakların şekli ise uzun bir yumurtayı andırmaktadır gövdeye oturmuş ucu sivri biçimdedir. Bitkinin en üst tarafındaki yaprakları ise mızrak şeklindedir.

Çiçek özellikleri ise yaprakların ucunda parlak sarı renkli 5 parçalı ve kenarları ise siyah tüylüdür. Yaprakların boyları 8-14 cm arasında değişiklik göstermektedir.

Kantaron Bitkisinin bileşimi ise şu şekildedir; Zamk, reçine pektin, hyperin, kolin, nikotin asidi, eritramin, frangulaemodinantranol, eritrosentaurin, eterik yağı, gensiopikrin, rutinkversitin, psevdohiperisin.

Kantaronun toplanış özellikleri nelerdir?

Kantaron haziran ayının sonlarına doğru çiçeklenmeye başladığında yer mesafesinden 5-6 cm yukarıdan kesilerek bağ şeklinde istiflenir.

Havadar bir yerde kurutularak taze bir şekilde tentür yapımında kullanılabilir veya kaldırılabilir.

Kantaronun Genel Faydaları Nelerdir?
Kantaronun Kullanım şekline göre faydaları nelerdir?

Çay olarak kullanılırsa: Bir tatlı kaşığı kadar ince kıyılmış kantaronu demliğin içine koyarak ve demliğe 1 bardak su ekleyerek kaynama derecesinde kaynatılıp ocaktan alınarak 5-6 dakika üstü kapalı olarak demlendirilir.
Tentür Olarak kullanılırsa: Ağzı geniş bir şişenin 5'te 1'ine kadar ince şekilde kıyılmış ve henüz çiçeklenme döneminde olan kantaron konur.

Üzerine 5'te üne kadar 35-40 derecelik alkol su karışımı alkol olarak kanyak veya votka olabilir.1-2 hafta kadar dinlendirilir ve arada sırada çalkalanmalıdır. Sonra güzel bir şekilde süzme işlemi uygulanarak koyu renkte olan şişelere konur.
  • Her türlü yanık veya güneş yakılarına karşı son derece etkilidir.
  • Her türlü yaraları iltihaplı sivilceleri ve birçok mikrobik cilt yaralarını pansuman yaparken kullanılır.
Yağ olarak kullanılırsa: Kapalı olmayan güneşli havalarda henüz tam olgunlaşmamış henüz çiçek halinde olan kantaronları toplayıp hafif bir şekilde ezilerek şeffaf kavanozlara konur. Kavanozun nerede ise boğaz kısmına kadar doldurulmalıdır. Üzerine zeytinyağı ilave edilir ve mayalanma süreci boyunca 3-4 gün ağzı açık bir şekilde güneşte bekletilir. Sonra ise ağzı kapalı şekilde zaman zaman çalkalanarak 3-5 hafta dinlendirilir.

Kırmızı bir renk alan yağ çok iyi bir şekilde süzme işleminden geçirilerek koyu ortalama sıcaklıklarda olan ortamlarda koyu renkli şişelere konarak 1-2 yıl kullanılabilir.
  • Sinirsel kaynaklı mide ve karın ağrılarına karşın içilerek de tüketilebilir.
  • Zona hastalığına karşı etkili bir yöntemdir.
  • Ses kısılmalarına ve ses tellerindeki sorunlara da iyi etki eder.
  • Boyun kaslarındaki veya herhangi bir bölgedeki kaslardaki kasılma ve gerginliklere karşı masaj yapılarak kullanılırsa faydalı olur.
  • Karnı ağrıyan bebeklerin ağrısını giderme de etkilidir.
Bitkilerde Şifa Vardır.
" } ] }