{ "title": "Kantaron", "image": "https://www.kantaron.gen.tr/images/kantaron.jpg", "date": "19.01.2024 17:11:59", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "
Kantaron, 14. Yüzyıldan itibaren kullanılan, her yörede bulunabilen ve üzerinde sarı çiçekler açan şifalı bir bitkidir. Halk arasında sarı kantaron veya binbirdelik otu olarak bilinir. Genellikle sık görüldüğü yerler yeşilin bol olduğu tepeler, bayırlar ve yaylalardır. İlkbaharın gelmesiyle birlikle filizlenen çiçekleri sonbaharın sonlarına doğru dökülmeye başlar. Çiçeklerinden ve köklerinden faydalanan kantaron bitkisinin sağlığa inanılmaz derecede faydaları bulunmaktadır.

Şemsiye şeklinde açan kantaron altın sarısında olmakla birlikte çiçekleri beş parçaya ayrılır. Kenarlarında koyu siyah renkli tüylerle çevrilmiş güzelliğiyle tam bir doğa harikasıdır. Kantaron bitkisini yüksek ışığa karşı tuttuğunuzda, içerisinde bol miktarda bulunan yağ guddeleri noktacıklar halinde ortaya çıkıyor. İşte bu beliren yağ noktalarından dolayı bu bitkiye \"binbirdenlik\" lakabı verilmiştir.

Kantaron çiçeğinin bileşimlerini tanen, uçucu yağlar, hipericin, flavon türevleri, karoten, acı maddeler, zamk, vitamin C, reçine ve resin oluşturmaktadır. Bunlar kantaron çiçeğinin araştırılmasıyla bilinebilen bileşenleridir ve tespit edilemeyen başka içerikleri de vardır.

Yapılan araştırmalara göre kantaron çiçeğinin hiçbir zararlı etkisi yoktur. Doğal olarak yetişen bu sarı mucize antidepresan olarak kullanıldığında depresyonun bir numaralı tedavi ilacıdır. İçeriğinde bulunan hiperisin beyin sinirlerini yumuşatarak kişiye rahatlık verir.

Kantaron Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
Kantaron Bitkisinin Kullanım Şekli
" } ] }