{ "title": "Sarı Kantaron Çayı", "image": "https://www.kantaron.gen.tr/images/sari-kantaron-cayi(1).jpg", "date": "22.01.2024 01:46:25", "author": "Nezâket", "article": [ { "article": "
Sarı kantaron çayı, ana vatanı Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya olup günümüzde Kuzey Amerika da olmak üzere birçok ülkede yetiştirilmektedir. Sarı kantaronun adından da anlaşılacağı gibi parlak yıldız şeklinde çiçekleri vardır. Özel bir bakıma ihtiyaç duymayan sarı kantaron bitkisi yabani ot gibi yol kenarlarında yetişebilir.

Sarı kantaron hakkında birçok araştırma yapılmış ve bitkisel prozak olarak bilinmektedir. Hafif ve orta derecedeki depresyonlar için doğal anti depresan olarak kullanılır. Sarı kantaron otunun ülkemizde bilinen diğer isimleri binbirdelik otu ve kılıç otudur. Sarı kantaron otunun çiçekleri ve yaprakları kullanılır.

Sarı Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Malzemeleri
Sarı Kantaron Çayının Yapılması

Sarı kantaron çayının bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze ya da kurutulmuş yapraklarından hazırlayabiliriz. Ülkemizde en çok kurutulmuş yaprakları kullanılmaktadır. Bir su bardağı su cezve içerisinde kaynatılır. Ocaktan indirilip üzerine 2-3 çay kaşığı kadar sarı kantaronun kurutulmuş yapraklarından koyulup yaklaşık olarak 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. On dakika sonra süzülerek tüketilebilir. Lezzetini artırmak için içerisine 1-2 damla limon ile organik bal ilave edilebilir.

Bir ile bir buçuk ay kadar sarı kantaron çayı düzenli olarak her gün bir ya da iki bardak içilirse faydası görülecektir. Sarı kantaron çayı cildi güneşe karşı hassaslaştırdığı için, bu çayın içildiği günlerde ciddi güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen gösterilmelidir.

Ayrıca hamilelerin sarı kantaron çayı içmesi hakkında tam bir sonuç alınamadığı için hamile olanların bu çayı içmemesi gerekir.

Sarı Kantaron Çayının Faydaları Nelerdir?
" } ] }