{ "title": "Sarı Kantaron", "image": "https://www.kantaron.gen.tr/images/sari-kantaron.jpg", "date": "21.01.2024 12:39:42", "author": "Sebat", "article": [ { "article": "
Sarı kantaron, geçmişi pek bilinmeyen ama her yöre de yetişebilen, üzerinde pek çok sarı renkli çiçeklerin hâkim olduğu, Amerika'dan başlayıp Asya'ya kadar namı süren, dünyanın pek çok ülkesinde filizlenmesi mümkün olan ve doğal olarak yetişen bir bitkidir. Gerginliğin ve yersiz stresin düşmanı olarak bilinen sarı kantaron, halk arasında Binbirdelik otu olarak da bilinmektedir. Genelde yetişme yerleri yeşilliğin hâkim gösterdiği alanlardır. Bilhassa bayır, yayla, köy ve küçük tepeler bitkinin yerleşim merkezleridir. Çiçeklerinden ve kök kısmından faydalanılan bu bitki inanılmaz derecede sağlıklı yolların kapılarını açıyor. Yazın çiçeklerin açması ile kendini belli eder ve kışın yapraklarını döker.

Şemsiye biçiminde olan çiçekleri, altın sarısına hâkim bir renkte, 5 parçadan oluşuyor ve kenarlarında koyu siyah renkli tüyler ile çevrilmiş bir doğa harikasıdır.

Sarı kantaron bitkisi yüksek bir ışığa karşı tutulduğunda, içerisinde bol miktarda bulunan yağ guddeleleri, ışığa yenik düşüyor ve parlak noktacıklar halinde kendini belli ediyor. Fazla miktarda görülen bu yağ noktacıklarından dolayı bitkiye Binbirdelik lakabı takılmıştır.

Sarı kantaron bitkisi bilinen bileşimi
Yöresel isimleri; kanotu, yaraotu, kılışotu, mayasılotu, binbirdelik otu şeklindedir.

Pek çok Avrupa ülkesinde sarı kantaron otu yan etki vermeksizin kullanılmaktadır. Doğal bir antidepresan olarak kabullenilen bu ot tam anlamıyla depresyonunun önleyicisidir. İçerisinde yer alan önemli maddelerden bir tanesi olan hiperisin, diğer bileşikler ile bağdaşmaya girdiğinde meydana çıkan en önemli nokta, beyin sinirlerin de yumuşatma gerçekleştirmesidir.

Sarı kantaron bitkisinin faydaları nelerdir?
Kullanım alanları
" } ] }